Welke soorten hamsters zijn er?

Er zijn 5 soorten hamsters, hierbij een kort overzicht van deze!

Er zijn 5 soorten hamsters, maar je mag er maar 2 houden!

Er zijn 5 verschillende hamsters, waarvan je vanaf 2024 maar twee soorten mag houden als huisdier! Elke hamster heeft zijn eigen kenmerken en gedrag, natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen de verschillende hamsters!

Vanaf 2024 mag je in Nederland nog maar 2 soorten hamsters houden. De Syrische (goud)hamster en de Chinese dwerghamster. Het verbieden van veel soorten huisdieren en dus ook 3 hamster soorten heeft te maken met het dierenwelzijn. Mensen met dieren die niet op de positief-lijst staan mogen deze dieren houden tot deze overleden zijn. De hamsters met een * erachter mogen niet gehouden worden in de toekomst, wij bespreken ze natuurlijk wel.

De Syrische Hamster, ofwel de Goudhamster

Deze hamster komt het meeste voor in Nederland, en is ongeveer 16-17 cm groot. De oorsprong is makkelijk te raden, deze komt oorspronkelijk uit Syrië en waren oorspronkelijk goud van kleur. Door jarenlang fokken met deze hamster komen tegenwoordig ook andere kleuren voor. Deze hamster zal ergens tussen de 100 en 180 gram zwaar worden. Omdat het een grotere hamster is heeft deze zeker een groter hok nodig dan een dwerghamster.

Deze hamster leeft het liefste alleen, en is alleen in paartijd geïntereseerd in soortgenoten. Het is een lief en kunffelbaar diertje welke goed tam te krijgen is. De goudhamster is vooral in de nacht actief en zal overdag graag in zijn holletje liggen!

De Syrische Hamster, ofwel de Goudhamster

De Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster is een kleinere hamster, van ongeveer 10 cm. Mannetjes zijn iets groter. Deze hamsters wegen ook een stuk minder dan de goudhamster. Met een gemiddelde van 42 gram wegen ze vrij weinig! In tegenstelling tot de goudhamster heeft de chinese dwerghamster een slaapritme waarin ze afgewisseld een paar uur wakker zijn en een paar uur slapen. Hierdoor zul je zien dat ze overdag actiever zijn!

Een Chinese dwerghamster houdt er niet altijd van om opgepakt te worden, vooral in het begin zijn ze hier niet blij mee. Nadat je ze rustig aan laat wennen, en rustig tam laat worden zul je zien dat ze het ook heel leuk vinden om te spelen tussen je vingers. Een hamster moet je altijd langzaam tam maken, door rustig tegen ze te spreken of bijvoorbeeld proberen om voer te geven uit je hand! Let op, een hamster kan altijd bijten!

Een Chinese dwerghamster houdt ervan om te graven, dit doen ze in het wild ook! Een gangenstelsel, of een aquarium is een goede kooi voor deze dwerg! Een hoge zandlaag is ideaal voor deze diertjes! Als jij zorgt voor goede schuilmogelijkheden is deze hamster jou erg dankgbaar! Zorg ervoor dat deze hamster genoeg kamertjes kan maken zodat het ook zijn voedsel kan weg leggen! Natuurlij mag een hamsterwiel niet ontbreken!

De Russische dwerghamster

Let op, deze is per 2024 verboden. Deze dwerghamster wordt niet groter dan 10 cm, en weegt ongeveer 50 gram. Deze hamster houdt enorm van graven en maak je dus echt blij met een goede dikke, stofvrije bodem bodem, waarin de Russische dwerghamster natuurlijk wel kan graven. Om deze reden is een aquarium beter geschikt als kooi! Deze hamster is vooral in de scherming actief en kan in paartjes gehouden worden.

Het houden van de Rusissche dwerghamster is verboden vanaf 2024.

De Russische dwerghamster
Campbelli dwerghamster

Campbelli dwerghamster

De Campbelli Dwerghamster is ook per 2024 verboden in Nederland. En wordt ongeveer 11 cm lang. Deze hamster is verwant aan de Russiche dwerghamster. Het gedrag van deze hamsters onderling is dat ze vedraagzamer zijn, waardoor ze beter samen gehouden kunnen worden echter kost dit wel enige moeite om goed voor elkaar te krijgen.

Deze hamsters houden niet echt van klimmen, maar bewegen wel graag. Zorg voor een groter hamsterwiel zodat ze daar goed in kunnen rennen!

Het houden van de Campbelli dwerghamster is verboden vanaf 2024.

Roborovski dwerghamster

De kleinste hamster die ook verboden is vanaf 2024, wordt niet groter dan 8-9 cm en weegt maximaal 30 gram. Deze hamster is snel en niet geschikt als knuffeltje. Deze kunnen goed samen met meerdere soorten, mits je kooi groot genoeg is. Ook deze hamster is niet dol op klimmen. Deze hamster is erg actief en wil graag snel kunnen rennen in een hamsterrad dat groot genoeg is!

Zorg ervoor dat ze goed gevarieerd voedsel krijgen.

Het houden van de Campbelli dwerghamster is verboden vanaf 2024.

Roborovski dwerghamster

Veel gestelde vragen over de soorten hamsters

Welke soorten hamsters zijn er?

Er zijn 5 soorten hamsters, waarvan er 2 toegestaan zijn om te houden als huisdier. De hamsters die je mag hebben zijn de Syrische (goud)hamster en de Chinese dwerghamster. De overige 3 soorten, Russische dwerghamsters, Campbelli dwerghamsters en Roborovski dwerghamsters zijn verboden vanaf 2024!

Waarom zijn sommige hamsters verboden?

Sommige hamstersoorten zijn verboden in Nederland om de welzijn van deze dieren te beschermen. Sommige hamsters zullen hun jongen opeten als ze in een te krap hokje zitten. Ook willen ze voorkomen dat deze hamsters bijvoorbeeld in Nederland uitgezet worden en een gevaar voor de locale flora en fauna zijn!

Wat is de kleinste hamstersoort?

De Roborovski dwerghamster is de kleinste hamster die er tussenloopt. Met ongeveer 9 centimeter is deze actieve hamster de kleinste van de hamsters die we tot 2024 mogen houden als huisdier. Na 2024 mag deze niet meer gehouden worden.

Hoe oud wordt een goudhamster?

Een Goudhamster, ofwel ook de Syrische hamster genoemd, wordt ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Hiervoor moet je natuurlijk de hamster wel goed verzorgen! Het blijft een gemiddelde, waardoor sommige hamsters ouder worden en helaas sommige minder oud.

Hoe oud wordt een Chinese dwerghamster?

Een Chinese dwerghamster wordt ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Dit wordt deze hamster alleen als je er goed v oor zorgt! Het blijft een gemiddelde, waardoor sommige hamsters ouder worden en helaas sommige minder oud.

Kan ik twee Syrische hamsters houden?

De Syrische hamster is een solitair levende hamster en kan niet samen gehouden worden in een kooi. De hamster is alleen geïnteresseerd in soortgenoten tijdens paringstijd. Hiervoor heb je veel kennnis van deze hamster nodig.

Kan ik twee Chinese dwerghamsters houden?

Ook de Chinese dwerghamsters is een solitair levende hamster en kan niet samen gehouden worden in een kooi. De hamster is alleen geïnteresseerd in soortgenoten tijdens paringstijd. Hiervoor heb je veel kennnis van deze hamster nodig.