Welke ziektes komen veel voor bij hamsters?

Vervelend dat je hamster ziek is, wat kan het zijn? Welke hamster ziektes zijn er?

Welke ziekte kan je hamster hebben?

Ten eerste zijn wij geen dierenarts, dus het is belangrijk dat je bij twijfel aan de gezondheid van je hamster direct een dierenarts raadpleegt! Een dierenarts kan je veel beter vertellen wat je hamster mankeert en hoe je jouw zieke hamster beter maakt!

Er zijn een aantal ziektes die veel voorkomen bij hamsters, wij beschrijven deze kort zodat je weet wat je kunt met de symptonen! Neem de ziekte van je hamster serieus, en raadpleeg een dierenarts!

Wat zijn veelvoorkomende hamster ziektes?

Als je hamster ziek is zul je dit vaak snel herkennen, jij kent jouw hamster het beste. Als je afwijkend gedrag ziet bij je hamster, of je ziet lichamelijke gebreken kan het zijn dat je hamster last heeft van een van de volgende kwaaltjes. Hiernaast zie je een lijstje van voorkomende ziektes bij hamsters.

Artritis

Artritis betekent dat je hamster last heeft van spier-, pees- of gewrichtsaandoeningen. Jouw hamster zal minder bewegelijk zijn als normaal. Ook kan het pijn hebben op het moment dat je jouw hamster aait of optilt. Een oorzaak van artritis kan zijn dat jouw hamster een vitamine E tekort heeft.

Vitamine E zit onderandere in goede voeding. Ook in yoghurt snoepjes!

Bindvliesontsteking

Hamsters kunnen soms last krijgen van bindvliesontsteking, deze word veroorzaakt door bactieriën en virussen. Ook kan bijvoorbeeld het haar van een hamster in de ogen komen en deze ontsteking veroorzaken. Je herkent kunt het herkennen aan jeuk, tranen, en bijvoorbeeld roodheid bij de oogvliezen.

Om een bindvliesontsteking te behandelen moet je meteen naar de dierenarts. Deze zal zeer waarschijnlijk een zalf voorschrijven!

Diabetes

Als je hamster veel en overmatig plast kan dit duiden op diabetes. Daarom moet je bij het verschonen van de plashoek in de gaten houden of deze vaak erg nat is. Hamster met diabetes zullen ook meer eten. Beide symptonen hoeven niet alleen te duiden op diabetes, maar kunnen ook nierproblemen zijn.

Ga altijd naar de dierenarts als je denkt dat je hamster diabetes heeft. Deze zal een behandel plan met je bespreken en je hamster waarschijnlijk op een ander voedsel dieet zetten.

Diarree

Diarree bij een hamster kan dodelijk zijn, een hamster met diarree heeft kans op uitdrogen. Daarom moet je snel handelen en eigenlijk meteen naar een dierenarts gaan. Je kan het beste met je dierenarts bespreken wat de opties zijn en of de voeding die je geeft de juiste is.

Droge ogen

Droge ogen komen voor bij veel hamsters, het is onduidelijk wat het veroorzaakt. Je kunt droge ogen in het begin herkennen aan het vele tranen. Na het tranen droogt een oogje uit, je moet dit natuurlijk meteen behandelen. Bespreek daarom met je dierenarts wat je het beste kunt doen!

Onbehandelde ogen kunnen uiteindelijk meer schade veroorzaken dan je denkt, waardoor soms zelfs een operatie noodzakelijk is.

Luizen

Elk dier kan last van luizen krijgen, een hamster met luizen kan uiteindelijk bloedarmoede krijgen. Ook kunnen luizen lintwormen overdragen. Je kunt je hamster behandelen met een antiparasiet middel, welke je bij je dierenarts kan krijgen! Ook een grotere dierenwinkel zal je hiermee kunnen helpen!

Mijten

Mijten zorgen voor jeuk bij je hamster, maar ook bij je zelf. De mijten op een hamster zijn ook besmettelijk voor mensen, waardoor we jeuk en bultjes krijgen. Je hamster zal tekenen van jeuk vertonen (van lichte tot zware jeuk), ook zal je hamster haaruitval hebben.

Bespreek met je dierenarts of je bijvoorbeeld Selamectine kunt gebruiken voor de behandeling!

Natte staart ziekte

Een vervleende ziekte voor je hamster, die veroorzaakt kan worden door stress en verandering van omgeving! Het is belangrijk dat je direct naar je huisarts gaat om dit te laten behandelen. Helaas heeft deze ziekte vaak een dodelijke afloop.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan je herkennen aan witte schilfers over het hele lichaam maar voornamelijk bij openingen. Let op dat je na het aanraken van je hamster je handen goed wast. Een schimmelinfectie kan besmettelijk zijn! Zorg altijd voor een goede plaats voor je kooi, er mag geen condens ontstaan in je kooi.

Zorg voor een behandelplan met je dierenarts. Deze weet vaak wat je kunt doen aan de schimmel bij je hamster.

Salmonella

Je zal niet zo snel salmonella tegenkomen bij je hamster, maar dit kan leiden tot complicaties zoals diarree en bloedvergiftiging. Ook kan je zwangere hamster een miskraam krijgen.

Ga naar je dierenarts, deze kan met je bespreken wat je het beste kunt doen!

Tumoren

Ook bij hamsters kunnen tumoren voorkomen, dit zijn bultjes die over het hele lichaam kunnen zitten. Ook bij een tumor is het van belang dat je snel contact opneemt met je dierenarts om die naar je hamster te laten kijken!

Hamsters met goedaardige tumoren kunnen hier lang mee leven, het hoeft niet meteen dodelijk te zijn.

Verkoudheid

Een hamster kan ook verkouden zijn, je kunt dit herkennen aan een natte neus en je hamster zal een stuk rustiger zijn. Je hamstertje kan ook vaker niezen dan normaal. Een verkoudheid is besmettelijk en kan overgedragen worden aan andere hamsters.

Maak een afspraak met je dierenarts om ervoor te zorgen dat een verkoudheid niet overgaat tot een longontsteking!

Wangzakken

Hamsters stoppen hun voedsel in hun wangzakken, een kleverig snoepje of een sterke pit kan ervoor zorgen dat de wangzakken beschadigen of aan elkaar kleven. Als een hamster geen gebruik kan maken van zijn wangzakken zal het te weinig gaan eten.

Om te voorkomen dat je hamster ontstekingen krijgt moet je een afspraak maken met je dierenarts. Deze kan beschadigde of ontstoken wangzakken behandelen.

Zonnesteek

Een klein beetje zon kan voor een hamster fataal zijn, daarom moeten ze nooit in direct zonlicht geplaatst worden. Je hamster is slap, bewusteloos heeft een versnelde hartslag kan hijgen en kwijlen. Een hamster met een zonnesteek moet je direct koelen!

Leg je hamster op een donkere koele plaats, dep hem met een koele natte doek. Zorg ervoor dat je niet koelt met een ijskoude doek. Gebruik geen ijs!