De huisvesting van jouw hamster

Waar wil jouw hamster gaan leven? Kan dat in een kooi, of is een aquarium ook geschikt?

Het hok van de hamster

Hamsters houden van ruimte. Afhankelijk van welke soort hamster je hebt moet je er rekening mee houden dat de minimale afmetingen voor een Chinesedwerghamster 80 x 40 cm (de breedte en lengte van de bodem) en 100 x 50 cm voor een goudhamster zijn. Als je de ruimte hebt is een grotere kooi zeker een aanrader. Zorg er voor dat je een hok kiest welke geschikt is voor knaagdieren. Als je een ongeschikte kooi heb kan deze zomaar kapot gaan.

We spreken over een kooi, maar je kunt er ook voor kiezen om je hamster in een aquarium of een terrarium te houden. Hier moet je natuurlijk rekening houden met dat je goed ventileert. Voordelen van een het houden van een hamster in een aquarium tegen over een traditionele kooi is dat je de hamster echt blij maakt met een flinke laag zaagzel (30 cm minimaal). In een normale kooi zal het zaagzel al snel uit je bak vallen, als de onderbak al diep genoeg is. Een ander voordeel is dat je best een aquarium kan gebruiken dat lekt.

Wat voor speelgoed kun je in het hok kwijt?

Er zijn diverse soorten speelgoed waar je jouw hamster een plezier mee doet. Denk aan het traditionele hamsterwiel, doolhoven of een hamsterbal. Je kunt ook een hele constructie maken van tunnels. Van uitdaging wordt jouw hamster blij. Je kunt ervoor zorgen dat je hamster meer uitdaging en beweging krijgt door voedsel op verschillende plaatsen te leggen.

Speelgoed zelf maken kan ook!

Het houden van een hamster, welke kooi is geschikt?
Wil jij een hamsterwiel aanschaffen?

Een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet.

Geef je hamster de ruimte, hoogte is ook belangrijk

Je hamster wil graag rond kunnen lopen in zijn hok, en heeft echt beweging nodig. Grote kans dat je hamster in de nacht meer dan 3(drie) kilometer loopt. Zorg voor een goede laag op de bodem, je kunt hiervoor houtvezel gebruiken, maar ook ook premium bedding gebruiken. Hamnsters houden ook van graven, zorg ervoor dat als je een kooi hebt je er een opvangbak onder hebt zitten die hoog genoeg is.

Als je geen kooi kan vinden die breed of diep genoeg is, kun je ook een kooi nemen met meerdere verdiepingen! Hierdoor verhoog je ook de oppervlakte van een kooi!

Hamsters houden niet van tocht, kou of te veel warmte. Tussen de 18° en 23° celcius is ideaal. Direct zonlicht dien je te vermijden. Zorg altijd voor een plaats waar ze kunnen wassen in hamsterzand. Een zandbad is een must voor de hamster! Wist je dat je hamster het erg leuk vind om door de kamer te rennen, dit kun je doen in een hamsterbal maar ook gewoon los. Houdt de hamster wel in de gaten, katten of honden kunnen de hamster als hapje zien natuurlijk. De hamster kan zich ook verstoppen onder banken of kasten!

Een goede slaapplaats is belangrijk voor de hamster, deze moet goed donker zijn. De hamster slaapt natuurlijk overdag veel waardoor ze in de scherming en nacht actief zijn. Let op bij het uitzoeken van een hamsterwiel dat deze niet veel geluid maakt. Zoek er eentje uit die dicht is, zodat de pootjes niet tussen de spijlen kunnen komen.

Het eten en drinken voor een hamster

Op de pagina voeding gaan we in op de voeding van de hamster. Dit eet de hamster het liefste uit een goed voerbakje, bijvoorbeeld van steen. Drinken kun je het beste geven via een knaagdier drinkfles.

Schoonhouden van een hamsterkooi

De welvaart van je hamster gaat er op vooruit als deze in een schone kooi kan leven. Ook heb je minder kans op ziektes bij je hamster. Tijdens het schoonmaken, wat je met regelmaat doet, check je meteen of je hamster niet kan ontsnappen. Een keer per week je hamster kooi schoonmaken geeft je hamster veel plezier.

Tijdens het schoonhouden van je hamsterhok vervang je al het bodembedekking. Hier kunnen vieze geurtjes en bactereinen zich in ophopen. Zet je hamster tijdelijk in een hamsterbal terwijl jij bezig bent met het hok. Maak daarna het hok goed schoon met een niet gifitg schoonmaakmiddel. Producten zoals geurstopper van Beaphar helpen je vervelende geurtjes tegen te gaan.

Een goed huis voor je hamster verlengt het leven van de hamster!
Wat heb je nodig voor je hamster?

Spullen die je kunt aanschaffen voor je hamster

Wil je een handig overzicht van wat je allemaal kunt aanschaffen voor je hamster? Wij hebben een handig overizcht voor je gemaakt.

Veel gestelde vragen over de huisvesting van hamsters

Lees hier de veelgestelde vragen en natuurlijk antwoorden over het houden van hamsters.

Hoe groot moet de kooi van een hamster zijn?

Dwerghamsters hebben een kooi van 80 x 40 cm nodig; terwijl normale hamsters een kooi van 100 x 50 cm nodig hebben. Deze kooi mag ook een (lek) aquarium zijn. De hoogte is ook belangrijk, omdat een hamster graag graaft!

Hoe vaak moet ik de kooi verschonen van een hamster?

Een hamsterkooi moet je minimaal elke week verschonen! Dit om te voorkomen dat je hamster ziek kan worden, of dat de kooi erg gaat stinken! Tijdens het schoonmaken van de kooi mag je natuurlijk geen giftige schoonmaakmiddelen gebruiken!

Waarom bijt mijn hamster aan zijn kooi?

Dit kan komen omdat de hamster zich verveelt, of dat de hamster dit gewoon aandacht van je wil. Zorg ervoor dat je de hamster elke dag van schoon water voorziet, dit kan namelijk een reden voor het aandacht vragen zijn!

Wat kan ik als hamsterkooi gebruiken?

Je kan natuurlijk een speciale knaagdierenkooi kopen, deze kooien zijn over het algemeen stevig en kunnen tegen het knagen van je hamster. Ook is een (lek) aquarium een geschikte plaats voor je hamster!

Waarom ontsnapt een hamster uit zijn kooi?

De plaats waar je kooi staat is misschien niet geschikt voor een hamster. Is er te veel geluid, of licht, zal de hamster proberen te ontsnappen. Zoek eens een andere plek voor je hamster! Kijk ook eens na of de kooi nog goed dicht kan!